Etikk, verdier og filosofi i arbeid

Kraftfulle ytringer

7. september 2012

Den savnede jenta, Sigrid, er funnet drept, og to personer er siktet i saken. Noen kjente identiteten til de to siktede og publiserte hatmeldinger og drapstrusler i sosiale medier. Med ett strømmet det på med tilsvarende kommentarer, og hvem som helst kunne ta rede på de mistenktes navn. Siden har debatten gått, om rettssikkerhet og forhåndsdømming, og nå er Facebook-kontoen til den yngste av de to mennene sperret.

Saker som denne viser hvor stor kraft ytringer i sosiale medier kan få. Når vi oppretter personlige profiler på nett, oppfatter vi det som en privat arena i den forstand at vi forventer å kunne uttrykke oss personlig i et nettverk vi bygger selv. Samtidig vet vi at ytringene våre kan fanges opp og eksponeres i stor skala. Slik kan det som oppfattes som en privat ytring nå en hel verden. Det fikk en politiker i Drammen merke, da han publiserte et kontroversielt innlegg i et debattforum. Det ble slettet allerede etter en halvtime, men nådde likevel mange, ettersom ytringen ble republisert i andre mediekanaler.

Et annet viktig aspekt ved sosiale medier er at det kan være kort vei fra en tanke til en publisert ytring. Der vi i andre kanaler har tid til å tenke oss om både én og to ganger, preges nettkanaler av høyt publiseringstempo. Og mens et utbrudd over en kaffe med en venn kan være fortrolig, vil en tilsvarende utblåsning i sosiale medier bli til skrift, tilgjengelig for nye lesere, i dag og for ettertiden. Mange ønsker også å være blant de første til å kommentere en sak eller formidle en nyhet. Det kan slå svært uheldig ut, som da Knut Torbjørn Eggen gikk bort i februar i år, og nyheten nådde offentligheten gjennom sosiale medier før nyhetsredaksjonene hadde rukket å forsikre seg om at alle pårørende var orientert.

De siktede i Sigrid-saken kan være skyldige eller uskyldige. Det er like fullt alvorlig at identiteten til de to er kjent og at de utsettes for hets før saken er prøvd for retten. Det demonstrerer samtidig hvor ulykksalig den kan være, kombinasjonen mellom sosiale mediers muntlige stil, høye publiseringestempo og enorme rekkevidde, både med tanke på å utlevere seg selv og andre.

Anne Rose Røsbak Feragen